Achtergrond therapie

Wat is oefentherapie Mensendieck en wat kan het voor mij doen?

Erkende behandelmethode

Oefentherapie Mensendieck is een erkende paramedische behandelmethode. De therapie is ontwikkeld door Bess Mensendieck aan het begin van de 20e eeuw. Een belangrijk deel van de werkwijze van Bess Mensendieck vormt nog altijd de kern van de benadering van een oefentherapeut Mensendieck. Echter, deze benadering is de afgelopen decennia uitgebreid met meer moderne wetenschappelijk onderbouwde theorieën.

Kenmerken:

Iedereen is in staat om zelf zijn houding en bewegingen aan te passen. Kerngedachte hierbij is het motto van Bess Mensendieck: "zelf doen, zelf zien, zelf doorvoelen en zelf oordelen". Met behulp van de aanwijzingen van de therapeut, het beeld van de eigen houding en bewegingen in de spiegel en het gevoel (feedback) van het lichaam kan een nieuwe manier van houding of beweging eigen gemaakt worden. Daarbij gaat het om het bewust eigen maken van houding en beweging naar eigen inzicht en oordeel.

De theorie van de (senso-) motorische leerprocessen geeft de invalshoek hoe de verandering van houding en beweging bewust aangeleerd en uiteindelijk geautomatiseerd kunnen worden. Daarbij worden principes in de opbouw van het leerproces gehanteerd als 'vanuit het centrum naar buiten' en 'van weinig complex naar meer complexe beweging'.

De theorie van de gedragsveranderingsprocessen geeft de visie op hoe de houding en bewegingen in het dagelijks leven geïntegreerd kunnen worden. Oefentherapie Mensendieck als rationele methode werkt via inzicht en begrip aan motivatie en vaardigheden om de nieuwe houding en bewegingen vol te houden en toe te passen in het dagelijkse leven.

Behandeling van:

Specialisaties:

Historie: Bess Mensendieck

De grondlegster van oefentherapie Mensendieck is Bess Mensendieck (1867-1957). Zij werkt een rationele oefenmethode uit vanuit de visie dat iedereen grotendeels zelf de contouren van zijn lichaam kan bepalen door zich op een functionele manier te bewegen.

Lees meer over de ontwikkeling van de therapie

Hoe word je oefentherapeut Mensendieck?

Oefentherapie Mensendieck is een 4-jarige HBO-opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam. Na het behalen van dit diploma is het mogelijk om zich als oefentherapeut Mensendieck in een eigen praktijk te vestigen of in een zorginstelling als oefentherapeut Mensendieck aan de slag te gaan.

‘Werkt’ oefentherapie Mensendieck?

In 2003 heeft de Gezondheidsraad een rapport uitgebracht over “Oefentherapie”. In het rapport heeft een commissie van de Gezondheidsraad beschikbaar wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van oefentherapie geïnventariseerd en geanalyseerd. De algemene conclusie luidt dat oefentherapie bewezen effectief is voor diverse aandoeningen.

Houdingsafwijkingen scoliose lordose kyfose

Een ingezakte houding is niet altijd het gevolg van een afwijking van de wervelkolom, maar omgekeerd heeft een afwijking van de wervelkolom vaak gevolgen voor houding en beweging. Er is meer risico op klachten bij een lordose (sterke holling onderrug), kyfose (versterkte bolling bovenrug) of scoliose (zijwaartse verkromming rug).

Oefentherapie Mensendieck helpt spieren voelen om houding of beweging te verbeteren

Een oefentherapeut geeft aanwijzingen zodat u weet hoe u een oefening kunt uitvoeren, hoe ver u kunt bewegen en hoe de oefening aanvoelt.

Oefentherapie Mensendieck spieroefeningen om houding of beweging te verbeteren

Bij de evaluatie van de oefening of beweging gaat het er om hoe u deze ervaren heeft en of er aanpassingen nodig zijn.

Samen leren fietsen

Leren fietsen is motoriek stimuleren en meters maken!

Om een goede fietser te worden heb je 10.000 uren nodig In een artikel in de ANWB Kampioen (april 2022 (3), 19): Kinderen …

inrichting thuiswerk plek

We mogen weer naar kantoor!

… maar we zullen ook nog een deel vanuit huis blijven werken. Na een hele lange periode met alleen thuiswerken, ziet …

Schrijfvaardigheid verbeteren

Beter leren schrijven

Schrijfvaardigheid gaat achteruit Kinderen gaan steeds slechter schrijven. In het AD is te lezen dat de schrijfvaardigheid …