Klachten Arm Nek Schouder (KANS) / RSI
Repetitive Strain Injury (RSI) is een veel voorkomend arbeidsgerelateerd klachtenpatroon dat vele mensen treft of getroffen heeft sinds de opkomst van het (langdurig) werken met de pc. Hierbij is er sprake van hardnekkige overbelastingsklachten op een enkele of op verschillende locaties aan nek, schouders, armen, polsen of vingers en soms zelfs de rug. Deze klachtenpatronen zijn ook wel bekend als muisarm, tenniselleboog, golferselleboog, smsduim of scrollvingers. Ze treden vaak op in samenhang met handelingen die veel wordt verricht zoals typen, muizen, surfen, whatsappen en / of scrollen. De klachten die voorkomen zijn heel divers en wisselend in intensiteit. Het kunnen tintelingen in de vingers of armen zijn of juist een doof gevoel, pijn en stijfheid in de vingers, polsen, armen, rondom de schouder(s) en /of de nek
Het corrigeren van de houding, het doen van oefeningen, het gunstig inrichten van de werkplek en zorg dragen voor voldoende ontspanning zijn belangrijke aspecten om de klachten te verminderen of te voorkomen.
Dit klachtenpatroon komt niet alleen voor bij het werken aan de pc, maar ook bij andere soort werkzaamheden (vooral met repeterende bewegingen in één houding). De diagnose of term RSI is sinds een aantal jaren vervangen door de verzamelterm of diagnose KANS (Klachten Arm Nek en Schouder) of CANS (Complaints Arm, Neck and Shoulder).
Rugklachten
Rugklachten kunnen voorkomen bij allerlei werkzaamheden, zowel zittende of staande, maar ook bij werkzaamheden met veel belastende bewegingen zoals veelvuldig bukken of zwaar tillen.
Zittende werkzaamheden als kantoorwerk kunnen klachten geven van de onder- en/of de bovenrug door een ongunstige houding (ingezakt) in combinatie met een ongunstige inrichting van de werkplek en/of het langdurig in één houding zitten. Bij staande beroepen kunnen de spieren van de onder- en /of bovenrug overbelast raken en pijnklachten geven door een 'hangende' houding bij langdurig staan, frequent licht of intensief tillen in combinatie met draaibewegingen, lang voorover gebogen staan, langdurig licht belastende houdingen aannemen (kruipen, boven schouderhoogte werken, ver reiken, enzovoort). Ook beroepen waarin veel gelopen moet worden, kunnen leiden tot overbelastingsklachten van de rug.
In al deze gevallen kan het verbeteren van de houding, eventueel in combinatie met aanpassingen in de werksituatie klachten verminderen of voorkomen.
Werkplekonderzoek
Het is mogelijk dat wij langskomen om uw werkplek te bekijken.
Overspanning / burnout
Overspanning en burnout zijn spanningsgerelateerde klachten waarbij het niet kunnen vervullen van de werkrol een belangrijk probleem is geworden. Deze klachten worden behandeld door een psychosomatisch oefentherapeut.
Bij zowel overspanning als burnout is er geen evenwicht meer tussen 'draaglast' en 'draagkracht'. Tot de draaglast behoren de belastende factoren in de werksituatie en vaak spelen deze in combinatie met stressbronnen in de privésituatie. In de werksituatie kunnen dit conflicten zijn, een hoge werkdruk, fusies, reorganisaties, rol onduidelijkheid, enzovoort. In de privésituatie kan het gaan om tegenslagen, ingrijpende levensgebeurtenissen of conflicten. De draaglast kan - zeker als het gaat om een combinatie van problemen - groter worden dan de draagkracht, dit is het incasseringsvermogen, om met de problemen om te gaan.
Bij overspanning zijn na langdurig zware belasting stressklachten ontwikkeld en deze klachten zijn zo hoog opgelopen dat de persoon het niet meer aan kan en de werkrol niet meer kan vervullen. De klachten zijn vaak in een relatief korte periode ontstaan.
Burnout is een zeer ernstige mate van overspannenheid, waarbij uitputting een centrale plaats inneemt. Hier dreigt de overspanning tot chroniciteit als gevolg van langdurige, escalerende problemen met betrekking tot uw werkrol. U heeft zowel last van uitputting, distantie ten opzichte van het werk en het gevoel niet competent te zijn op het werk. Burnout heeft vaak een lange voorgeschiedenis van overbelasting.
De behandeling van overspannenheid en burnout richt zich op het weer in balans brengen van de draaglast en draagkracht. Dit kan zowel door te zorgen dat de draaglast afneemt als dat de draagkracht - of het incasseringsvermogen - toeneemt. De behandeling is dan ook vaak een combinatie van lichaamsgerichte, inzichtgevende en gedragsgerichte aanpakken.
Zie ook psychosomatische oefentherapie
Heeft u nog een vraag of onze therapie voor u geschikt is of wilt u meer informatie? U kunt ons via onderstaande link uw vraag stellen, wij beantwoorden die graag. Voor praktische vragen kunt u terecht bij veel gestelde vragen of praktische informatie.
RSI is een verzamelnaam voor allerlei klachten aan de handen, polsen, armen, schouders en de nek en is een werkgerelateerde aandoening. Kijk op de site van beroepsziekten voor meer info over RSI.
Kijk op ons blog naar het filmpje 'the basics of Good Posture" over de gevolgen van langdurig zitten en wat je kunt doen om meer te bewegen.
Hoeveel mag je maximaal tillen? Elke tilsituatie is weer anders. Bij de berekening van het maximale til gewicht volgens de NIOSH-formule wordt met allerlei factoren rekening gehouden. Hier kun je een snelle berekening maken van het maximale til gewicht in een situatie.
Fysiek zwaar werk kan tot overbelasting van spieren en kapsels leiden. Doe een snelle check op de site van TNO om te zien hoe belastend het werk is en waar mogelijke risico's en knelpunten liggen. Ook voor beeldschermwerk.