Houdings- en bewegingsgerelateerde klachten

Welke klachten zijn het en en wat kunt u er aan doen?

Overbelastingsklachten

Pijnklachten aan spieren en gewrichten ontstaan vaak door een verkeerde houding of door belastende bewegingen, soms in combinatie met een lichamelijke aandoening. Zo kan zittend werk achter een computer, staand werk in een winkel of het tillen van patiënten in een verpleeghuis tot overbelasting leiden en pijnklachten geven in de rug, schouders, nek, armen of benen. Ook dagelijkse activiteiten in huis zoals het tillen van kleine kinderen of het uitvoeren van huishoudelijke werkzaamheden (stofzuigen, koken of schoonmaken), als ook sporten kunnen aanleiding geven tot klachten. Kinderen hebben soms problemen met de grove motoriek, zoals tijdens het rennen en springen, soms met de fijne motoriek zoals bijvoorbeeld tijdens schrijven.

Bewustwording

Een oefentherapeut Mensendieck probeert de bron van overbelasting of verkeerde houdings- en bewegingsgewoonten aan te pakken door het aanleren van een nieuw houdings- en bewegingspatroon. Een belangrijk uitgangspunt van oefentherapie Mensendieck is om u te leren hoe u zelf deze klachten kunt verhelpen en voorkomen. De rol van een oefentherapeut is daarbij om u te leren om bewuster met uw lichaam om te gaan.

Therapie

In de behandeling worden naast het instrueren van een nieuw houdings- en bewegingspatroon verschillende oefeningen ingezet. De toepassing van het nieuwe aangeleerde bewegingspatroon in het dagelijks leven kan voorkomen dat de klachten terugkeren. Spierontspannende - en ademhalingsoefeningen kunnen helpen de pijn te verminderen of te verlichten. Spierversterkende oefeningen helpen bij het volhouden van het nieuwe houdings- en bewegingspatroon.

Wat behandelen wij?

Wij behandelen een heel scala aan algemene (overbelastings)klachten, maar ook meer specifieke aandoeningen:

Houdings- en bewegingsgerelateerde klachten:

Klachten van de lage rug  , heup, knie en voet , arm, nek- of schouders  die het gevolg zijn van een verkeerde houding of een verkeerd bewegingspatroon, arbeidsgebonden klachten als KANS of RSI, klachten die te maken hebben met tilbewegingen, zittend of staand werk, lopen, enzovoort.

(Specifieke) aandoeningen als:

  • HNP (hernia klachten)
  • Ischias klachten (uitstralende klachten in het been)
  • Cervicobrachialgie (uitstralende klachten in de arm)
  • Migraine of hoofdpijnklachten
  • Whiplash
  • M. Parkinson
  • Multiple Sclerose
  • Reumatische aandoeningen als R.A., Fibromyalgie, M. Bechterew, Arthrosis Deformans
  • CVA
  • Spierziekten
  •  Spanningsklachten als stress, hyperventilatie
  • COPD en ademhalingsinsufficiëntie
  •  Zwangerschapsproblematiek , bekkenklachten, bekkenbodemproblematiek

Oefentherapie bij kinderen:

Kinderen kunnen klachten krijgen door een ingezakte houding (schrijven, lezen, gamen, achter de computer zitten) of door hun manier van bewegen bij sport en dagelijkse activiteiten. Het verbeteren van houding en beweging kan daarbij klachten verminderen of voorkomen. Een kinderoefentherapeut behandelt echter ook breder kinderen met problemen in de motoriek en / of sensorische integratie. Het verbeteren van de houding is dan één van de onderdelen. Kijk voor meer informatie bij kinderoefentherapie.

  • Houdingsproblemen en/of -afwijkingen
  • Stoornissen en achterstand in de motorische ontwikkelingen bij kinderen
  • Sensorische integratie

Psychosomatische oefentherapie:

Een psychosomatische oefentherapeut behandelt mensen met stress klachten, waarbij er een combinatie is van psychische en lichamelijke klachten. Daarbij kan er sprake zijn van lichamelijke klachten als verhoogde spierspanning, verhoogd of versneld ademhalingspatroon en pijnlijke spieren. Het verbeteren van de houding kan een onderdeel vormen van de behandeling - naast andere aspecten - en kan helpen om spieren te ontspannen en de ademhaling te verbeteren. Kijk voor meer informatie over psychosomatische oefentherapie.

  • Stressgerelateerde klachten
  • Hyperventilatie
  • Hoofdpijnklachten
  • Overspanning / burnout

Chronische pijnklachten:

Ook bij chronische pijnklachten kan een verbeterd houdings- en bewegingspatroon helpen om overbelastingsklachten te verminderen en bijvoorbeeld het zitten of lopen langer vol te houden. Dit kan bijdragen aan een beter functioneren. Het verbeteren van de houding en het bewegen vormt dan een onderdeel van de aanpak van de chronische pijn klachten.

Meer informatie

Deze lijst is niet volledig. Zie voor meer informatie: VvOCM . Of kijk bij onze informatiebrochures.

Vragen

Heeft u nog een vraag of onze therapie voor u geschikt is of wilt u meer informatie? U kunt ons via onderstaande link uw vraag stellen, wij beantwoorden die graag. Voor praktische vragen kunt u terecht bij veel gestelde vragen of praktische informatie.

Stel een vraag

Nekpijn schouderpijn RSI KANS

Nek- en schouderklachten zijn divers: een stijve nek, pijnlijke en/of stijve nek- en schouderspieren, pijn rondom de schouderbladen, KANS, RSI, uitstralende pijn in de arm, verdoofd gevoel in de arm/hand, artrose in nek of schouder, slijmbeursontsteking, frozen shoulder, hernia nek, SAPS, enz. Een verbetering van (werk)houding of beweging kan helpen klachten te verminderen of voorkomen.

Pijn in de onderrug

Hoe vaak komen klachten van de rug eigenlijk voor? Kijk hier voor de cijfers voor 2016 nek- en rugklachten .

Bewust de houding en beweging verbeteren met een oefentherapeut

Een oefentherapeut stemt de behandeling op uw mogelijkheden en wensen af.

Hernia HNP discusscheur kapotte tussenwervelschijf

Bij een HNP (hernia) is er sprake van een zenuwbeknelling, wat voor hevige pijnklachten kan zorgen. Als deze klachten lang duren, ontstaan er vaak compensatiemechanismen in houding en beweging door van de pijn af te bewegen. Een oefentherapeut kan u helpen om uw houding weer terug te vinden en 'gewoon' te bewegen.

Overbelastingsklachten door aan huis klussen

Bij overbelasting wordt uitgegaan van het belasting-belastbaarheidsmodel. Niet elke activiteit zorgt voor klachten. Vaak is het de opstapeling van activiteiten die klachten geven. En ook is er een risico bij dingen die je niet vaak doet: dan is er vaak een overbelasting in bepaalde structuren door houdingen en bewegingen waar je niet aan gewend bent, zoals bij klussen aan huis.

 

Samen leren fietsen

Leren fietsen is motoriek stimuleren en meters maken!

Om een goede fietser te worden heb je 10.000 uren nodig In een artikel in de ANWB Kampioen (april 2022 (3), 19): Kinderen …

inrichting thuiswerk plek

We mogen weer naar kantoor!

… maar we zullen ook nog een deel vanuit huis blijven werken. Na een hele lange periode met alleen thuiswerken, ziet …

Schrijfvaardigheid verbeteren

Beter leren schrijven

Schrijfvaardigheid gaat achteruit Kinderen gaan steeds slechter schrijven. In het AD is te lezen dat de schrijfvaardigheid …