Kinderoefentherapie

Mee kunnen doen met activiteiten

Motoriek en sensorische integratie

Kinderoefentherapie is bedoeld voor kinderen met problemen van de motoriek en/of de sensorische integratie wanneer deze een negatieve invloed hebben op hun dagelijks functioneren. Kinderen leren veel nieuwe vaardigheden zoals fietsen, zwemmen en schrijven. Soms lukt het kinderen niet om bepaalde activiteiten goed uit te voeren - zodat ze niet goed mee kunnen komen in de zwem-, gym- of schrijfles of tijdens het buitenspelen.
Sommige kinderen hebben alleen moeite met één specifieke activiteit, bij andere kinderen spelen er op meerdere gebieden problemen. Kinderoefentherapie kan hierbij helpen. De kinderoefentherapeut sluit tijdens de behandeling aan bij de activiteiten waar het kind moeite mee heeft.

Specialisatie kinderoefentherapie

Kinderoefentherapie wordt gegeven door een oefentherapeut (Mensendieck of Cesar) die de specialisatie kinderoefentherapie heeft doorlopen (HU). Barbara Prud'homme van Reine is geregistreerd kinderoefentherapeut en lid van het platform kinderoefentherapie.

Na uw aanmelding wordt met het kind en de ouders (verzorgers) samen doorgenomen met welke activiteiten uw kind moeite heeft (vragenlijst kinderoefentherapie). Vervolgens wordt het motorisch functioneren van uw kind onderzocht. Er wordt gebruik gemaakt van de Movement ABC-2 test en aanvullende observaties. De aanvullende observaties richten zich op evenwicht, grof motorische vaardigheden, balvaardigheid, handvaardigheid en schrijf-motorische vaardigheid. Als het schrijven de hulpvraag is, wordt ook de SOS-2 ook afgenomen.

Meer over onderzoek en behandeling  

Op basis van de hulpvraag en het motorisch onderzoek wordt een behandeldoel en -plan op gesteld. Het verslag wordt met de ouders (verzorgers) besproken zodat het voor hen duidelijk wordt op welke manier aan de hulpvraag gewerkt kan worden. In de behandeling worden de verschillende onderdelen geoefend. Dit gebeurt spelenderwijs zodat uw kind plezier heeft in bewegen. Aan u als ouders (verzorgers) kan worden gevraagd om thuis spelactiviteiten te herhalen. De behandeling wordt regelmatig geëvalueerd.

Vergoedingen

Behandelingen voor kinderoefentherapie worden vergoed vanuit de basisverzekering (18 behandelingen) en wanneer vervolg van de behandeling nodig is uit de aanvullende verzekering. In dit laatste geval dient het kind aanvullend verzekerd te zijn.

Materialen

In de praktijk wordt van veel oefenmateriaal gebruik gemaakt. Spelmateriaal omdat het oefenen ermee gestimuleerd wordt, daarnaast is er ook veel teken- en schrijfmateriaal.

Heeft u nog een vraag of onze therapie voor u geschikt is of wilt u meer informatie? U kunt ons via onderstaande link uw vraag stellen, wij beantwoorden die graag. Voor praktische vragen kunt u terecht bij veel gestelde vragen of praktische informatie.

Stel een vraag

Stabiliteitstraining bij evenwichtsoefening

Een goede spanningsregulatie is zowel belangrijk bij sporten als bij het volhouden van een actieve houding zoals schrijven. Training van het evenwicht is een goede oefening daarvoor.

 

Motorische integratie bij sport en spel

Bewegen is belangrijk voor een goede lichamelijke en mentale ontwikkeling van kinderen, maar kinderen bewegen slechter dan 10 jaar geleden blijkt uit onderzoek van de onderwijsinspectie .

 

Blikjeslopen balans coordinatie

Ouders herinneren zich vast wel dit spel van vroeger. Het is heel goed voor het trainen van evenwicht en coördinatie.

 

Goede en slechte houding achter de laptop

Kinderen zitten vaak achter de computer aan de tafel of het bureau van hun ouders. De computerplek is dan niet op hun lichaamslengte aangepast en dit kan zorgen voor onnodige spanningen en klachten in het lichaam van het kind.

 

Spelmaterialen kinderoefentherapie

De behandeling van kinderen gebeurt spelenderwijs. Door gebruik te maken van veel verschillende materialen en spelletjes vinden kinderen de behandeling leuk en willen ze thuis ook oefenen.

Schrijfvaardigheid verbeteren

Beter leren schrijven

Schrijfvaardigheid gaat achteruit Kinderen gaan steeds slechter schrijven. In het AD is te lezen dat de schrijfvaardigheid …

week van de oefentherapie houdingscheck

Week van de oefentherapie 9-15 oktober 2017

Doe een gratis houdingscheck Vaak spreken wij mensen die zich afvragen of zij een goede houding hebben en of zij deze kunnen …

Info filmpje chronische pijn

Pijn begrijpen in minder dan 5 minuten

Het werkingsmechanisme van pijn is nogal complex. Hoe werkt het en wat zijn de gevolgen voor het lichaam en het functioneren? …