Preventie

Klachten voorkomen door je houding te verbeteren

Houdingsverbetering

Oefentherapie Mensendieck wordt niet alleen toegepast om pijnklachten te verminderen. Een nieuw houdings- en bewegingspatroon kan ook worden aangeleerd ter preventie van klachten of voor wie gewoon graag een ‘betere’ houding wil.

Voordelen

  • mensen die zichzelf beter willen presenteren
  • verbetering houding in combinatie met voldoende ontspanning en ruimte voor de ademhaling
  • prettiger voelen door een betere houding ("Look better, feel better"): het voorkomen van overbelasting van spieren en gewrichten, het voorkomen van pijnklachten en meer ruimte krijgen in de buik (organen).

Voorkomen van klachten

Oefentherapie Mensendieck is ook bedoeld voor mensen met een verhoogde kans om klachten of problemen van het bewegingsapparaat te ontwikkelen:

Vrouwen die zwanger zijn

Er kan aandacht worden geschonken aan die delen van het lichaam, die het zwaarder te verduren krijgen door de grote lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap, ook aan de bevalling, de ademhaling, ontspanning en aan nieuwe houdingen en bewegingen na de bevalling.

Kinderen of volwassenen met houdingsafwijkingen

Houdingsafwijkingen van de rug, zoals een holle -, bolle of een scheve rug kunnen op de lange termijn klachten geven van de spieren en gewrichten van de rug en / of de omgevende gebieden. Maar ook doorgezakte voeten, zwakke enkels en standsafwijkingen van de benen kunnen voordeel hebben van een houdingsverbetering.

Ouderen

Naast verbetering in houding en beweging, zijn er diverse gebieden die aandacht kunnen vragen, zoals zo handig mogelijk dagelijkse bewegingen verrichten, advies over hulpmiddelen of de thuis situatie beoordelen en advies geven.

Mensen die langdurig in één houding zitten of staan

Het langdurig in één houding zitten of staan kan op den duur tot overbelastingsklachten van spieren, banden en gewrichten leiden. Om dit te voorkomen kan gezocht worden naar een zo optimaal mogelijke houding en een zo gunstig mogelijk ingerichte omgeving, zoals bijvoorbeeld bij kantoorwerk of werkzaamheden in een winkel.

Mensen die fysiek zwaar werk verrichten

Musici

Heeft u nog een vraag of onze therapie voor u geschikt is of wilt u meer informatie? U kunt ons via onderstaande link uw vraag stellen, wij beantwoorden die graag. Voor praktische vragen kunt u terecht bij veel gestelde vragen of praktische informatie.

Stel een vraag

Goede en ingezakte staande houding

Om uw houding te kunnen verbeteren, krijgt u een persoonlijk advies. Hiermee kunt u zelf aan de slag. Hoe de oefentherapeut te werk gaat, kunt u lezen in achtergrond therapie.

 

Gunstige houding bij dwarsfluitspelen

Volgens recent promotie onderzoek  kan houding een belangrijke rol kan spelen bij de preventie van klachten bij musici.

 

Bekkenklachten voorkomen bij zwangerschap

Een oefentherapeut kan u goed begeleiden tijdens de zwangerschap, ook om klachten te voorkomen. Kijk in bekkenklachten bij zwangerschap  voor meer informatie.

Rugklachten voorkomen bij verbeteren houding

Voorkomen is beter dan genezen! Maar bij fysiek zwaar werk is er veel risico op het krijgen van klachten aan spier en gewrichten. Kijk ook bij arbeidsgerelateerde klachten.

Oppassen op kinderen

Samen leren fietsen

Leren fietsen is motoriek stimuleren en meters maken!

Om een goede fietser te worden heb je 10.000 uren nodig In een artikel in de ANWB Kampioen (april 2022 (3), 19): Kinderen …

inrichting thuiswerk plek

We mogen weer naar kantoor!

… maar we zullen ook nog een deel vanuit huis blijven werken. Na een hele lange periode met alleen thuiswerken, ziet …

Schrijfvaardigheid verbeteren

Beter leren schrijven

Schrijfvaardigheid gaat achteruit Kinderen gaan steeds slechter schrijven. In het AD is te lezen dat de schrijfvaardigheid …