Psychosomatische oefentherapie

Leren omgaan met stress

Psychosomatische klachten

Psychosomatische klachten zijn stress klachten met een combinatie van psychische en lichamelijke klachten. Psychosomatische oefentherapie richt zich op het beter leren omgaan met deze klachten, die onder meer kunnen leiden tot:

  • spanningsklachten
  • hyperventilatie klachten
  • overspannenheid
  • burn-out

Psychosomatische klachten zijn klachten waarbij angst, piekeren, onrust, slecht slapen, gebrek aan concentratie en vermoeidheid een rol kunnen spelen. Vaak zit je in een negatieve spiraal door steeds meer aan te willen pakken en het steeds minder aan te kunnen of steeds meer te vermijden en de problemen steeds groter te zien worden.

De invloed van stress

Iedereen heeft wel met stress te maken - zowel met positieve als negatieve - en dat meestal dagelijks. Het zorgt ervoor dat we uitdagingen aangaan of ons op tijd terugtrekken uit lastige situaties. Als we goed met de situatie omgaan, dan zakt de stress. Vaak is dit het geval en ervaren we de situatie op een gegeven moment niet meer als een probleem. De stress wordt afgewisseld met een periode van rust en herstel; deze is hanteerbaar.

Soms kan de stress te veel worden of te lang duren: er is een opstapeling van meerdere kleine dagelijkse hindernissen, of juist een ingrijpende ervaring en soms de combinatie hiervan. Omdat de stress niet meer zakt, ontstaat er een disbalans tussen het omgaan met stress en de mate van ontspanning; je ontspant niet meer voldoende en voelt je onprettig. Dan kunnen allerlei lichamelijke en psychische klachten ontstaan. Er is een disbalans tussen je herstelvermogen en de voortdurende spanning. De controle ontglipt je; je wil wel, maar je kunt niet; je weet niet meer hoe je het vol moet houden, wat je moet doen ....

Behandeling

De psychosomatische oefentherapie richt zich op het herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning. De behandeling richt zich op het beïnvloeden van uw gezondheid en het aanpakken van de oorzaken van ongezonde stress. De behandeling wordt gegeven door een oefentherapeut, die een 2-jarige specialisatie tot psychosomatisch oefentherapeut heeft gevolgd. Pauline Suyl is psychosomatisch oefentherapeut.

Meer informatie

Welke klachten kun je herkennen?

Symptomen

De stress signalen kunnen zich in veel verschillende symptomen uiten. Deze hoeven niet alle tegelijk aanwezig te zijn.

Lichamelijke stress signalen:

- gespannen nek-, schouder- of armspieren
- aanhoudende moeheid
- benauwdheid
- lage rugpijn
- pijn/druk op de borst
- duizeligheid
- spanningshoofdpijn

Psychische stress symptomen:

- niet meer tot rust komen
- prikkelbaarheid
- irritatie
- somberheid
- angst
- concentratievermindering
- vergeetachtigheid

Gedragsmatige symptomen van stress:

- minder presteren
- meer fouten maken
- vermijden van sociale contacten
- chaotisch gedrag
- woede uitbarstingen en huilbuien
- toegenomen middelengebruik

Heeft u nog een vraag of onze therapie voor u geschikt is of wilt u meer informatie? U kunt ons via onderstaande link uw vraag stellen, wij beantwoorden die graag. Voor praktische vragen kunt u terecht bij veel gestelde vragen of praktische informatie.

Stel een vraag
Foto: Bernard Goldbach © CC BY-2.0

Positieve stress

Stress is niet altijd negatief. Positieve stress kun je als een uitdaging zien en je zoekt het ook op. Het gaat er om of je de stress weer 'uit' kunt zetten.

Angst paniek
Foto: Bernard Goldbach

Vaak maak je je grote zorgen over wat er gaat gebeuren, je bent al voorbereid op het ergste. Daarbij wordt je steeds gevoeliger voor signalen, die in die richting lijken te wijzen.

Uitweg zoeken

Als de problemen te groot worden, trek je je vaak terug en / of gaat contacten met anderen vermijden. Dit kan een sociaal isolement tot gevolg hebben, waarbij je steun uit je omgeving mist.

Overspannenheid burnout gejaagdheid

Bij overspanning of burnout kun je het werk als een steeds groter 'monster' ervaren dat je bedreigt en waar je geen controle meer over hebt.

Psychosomatische oefentherapie: inzicht in ingehouden emoties

Soms slik je, maar eigenlijk stik je. Het inhouden van irritaties en boosheid kan je veel lichamelijke klachten geven.

 

Schrijfvaardigheid verbeteren

Beter leren schrijven

Schrijfvaardigheid gaat achteruit Kinderen gaan steeds slechter schrijven. In het AD is te lezen dat de schrijfvaardigheid …

week van de oefentherapie houdingscheck

Week van de oefentherapie 9-15 oktober 2017

Doe een gratis houdingscheck Vaak spreken wij mensen die zich afvragen of zij een goede houding hebben en of zij deze kunnen …

chronische pijnklachten nek en schouder

Pijn begrijpen in minder dan 5 minuten

Onbegrip Chronische pijnklachten zijn pijnklachten van het bewegingsapparaat die 3 maanden bestaan en waar geen onderliggende …