Slaapproblemen
Iedereen heeft er wel eens last van: je hebt niet lekker kunnen slapen omdat het te warm was, omdat iets je bezighield of omdat je ergens pijn had. Je voelt je de dag er na niet fit, bent moe en hebt veel moeite om op gang te komen. Vervolgens ga je wat eerder naar bed of je slaapt wat langer door en de klachten verdwijnen weer. Maar niet altijd blijft het bij een nachtje. Soms lukt het je langere tijd niet om goed te slapen: je hebt problemen met inslapen, met doorslapen of je wordt heel vroeg wakker. Of je ervaart een combinatie van deze slaapproblemen. Wat je ook probeert het lukt je niet om weer een prettig slaapritme te vinden.
Slaapklachten
Als je een tijdje niet goed slaapt, kun je klachten ervaren als vermoeid, overmatige slaperigheid overdag, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, een kort lontje, piekeren, of een moedeloos of rusteloos gevoel. Langdurig gebrek aan slaap kan de risico's op allerlei aandoeningen vergroten, zoals hart- en vaatziekten, obesitas, suikerziekte (type 2), angststoornissen, depressie en dementie. Een goede nachtrust draagt bij aan een beter functioneren en is een belangrijke pijler van een gezonde levenstijl.
Aanpak slaapklachten
Er wordt gesproken van een slaapprobleem als er minstens drie keer per week gedurende drie maanden sprake is van slaapproblemen (in-, doorslaap of te vroeg wakker worden of de combinatie hiervan). Je hebt last van een slaapprobleem als je dit zelf zo ervaart, als je het gevoel hebt minder goed te functioneren. De oorzaak van slaapproblemen is vaak divers en kan een samenhang zijn van verschillende factoren:
- wisselende roosters
- zorg voor anderen (kinderen)
- werkzaamheden tot laat in de avond
- lawaai
- overgang
- depressieve stemming
- piekeren, enz.
N.B. : Het gaat hierbij niet om slaapapnoe klachten, deze worden gediagnosticeerd en behandeld in een slaapcentrum. Als je het vermoeden hebt dat je slaapapnoe hebt (vaak hoor je dit van een ander die naast je slaapt, er is ook een vragenlijst voor het risico op apnoe klachten) dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Wel kan eventueel nazorg worden geboden (na de behandeling in het slaapcentrum).
De aanpak richt zich op een breed palet van middelen om beter met de de slaapproblemen om te gaan:
- inzicht in (bio)ritmen
- inzicht in eigen slaapgedrag
- slaaphygiene
- planning en dagindeling
- ontspannings- en ademhalingsoefeningen om beter in slaap te vallen
- reguleren van stress en onrustige gevoelens
- aanpak van storende gedachten
- samenhang van slaapgedrag en levenstijl
Aangezien de samenhang van slaapproblemen er voor iedereen anders uitziet, is de aanpak van de behandeling individueel en kan het accent op verschillende dingen liggen. Wie het gevoel heeft dat de slaapproblemen vooral samenhangen met stress of angstklachten, kan een behandeling met psychosomatische oefentherapie overwegen.
Vergoeding
De behandeling wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering voor oefentherapie Mensendieck. Het aantal behandelingen dat je vergoed krijgt, is afhankelijk van het pakket dat je hebt afgesloten voor paramedische zorg. Zie ook: vergoedingen verzekeraar.
Heeft u nog een vraag?
Heb je nog een vraag of slaapoefentherapie voor je geschikt is of wil je meer informatie? Je kunt via onderstaande link je vraag stellen. Voor praktische vragen kun je terecht bij veel gestelde vragen of bij praktische informatie in het menu.
Hoewel voldoende slaap noodzakelijk is goed te kunnen functioneren, zo blijkt uit een grootschalig Nederlands onderzoek dat 1 op de 4 mensen niet goed slaapt. Bekijk de factsheet slaaponderzoek over de slaapgewoonten en kwaliteit van slaap van Nederlanders.