Spanningsgerelateerde klachten

Als de spanning in uw lichaam oploopt.

Spanningsklachten

Spanningsgerelateerde klachten kunnen zich uiten in een verhoogde en pijnlijke spanning in de spieren, in een hoog of ongunstig ademhalingspatroon, benauwdheid op de borst en / of hoofdpijn. Deze spanningssymptomen kunnen voorkomen bij rugpijn, nekpijn of hoofdpijn ten gevolge van de pijnklachten of in combinatie hiermee. Ook een ziekte / aandoening kan spanningsklachten met zich meebrengen door de gevolgen (pijn, beperkingen) van de aandoening voor uw dagelijkse leven.

Behandeling

Een oefentherapeut kan u helpen om de spanning in uw lichaam te verminderen en meer balans te brengen in de mate waarin u zich gespannen - of juist ontspannen voelt. U kunt hierdoor uw lichamelijk herstel bevorderen en zich weer prettig in uw lichaam voelen.

Ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en een meer ontspannen houding kunnen zorgen voor zowel meer algemene ontspanning als ontspanning van de spieren en zo spanningsgerelateerde klachten verminderen of hanteerbaar maken.

Lichamelijke spanningssymptomen:

  • Gespannen spieren (nek, schouders, gezicht, benen)
  • Hoofdpijn, weekend hoofdpijn
  • Rugpijn, lage rugpijn
  • Pijn op de borst, hartkloppingen
  • Vaker duizelig
  • Maag-, darm- en ontlastingsproblemen
  • Slaapproblemen
  • Vermoeidheid
  • Kaakklemmen, 'knarsentanden'

Stress

Indien de spanningsklachten sterk op de voorgrond staan, dan kunnen zij ook de oorzaak zijn van de pijnlijke spieren, vermoeidheid of hoofdpijn. U kunt last hebben van acute of chronische hyperventilatieklachten, spanningshoofdpijn of overspannenheid. Dan heeft u vaak ook last van meer psychische of gedragsmatige symptomen, zoals een verminderde concentratie of rusteloosheid. In dat geval kan een psychosomatisch oefentherapeut u helpen beter met de stressklachten om te gaan door naast ontspanningsoefeningen inzicht te bieden in de oorzaak van uw klachten en u hulpmiddelen te bieden hier beter mee om te gaan.

Lees meer: psychosomatische oefentherapie

Heeft u nog een vraag of onze therapie voor u geschikt is of wilt u meer informatie? U kunt ons via onderstaande link uw vraag stellen, wij beantwoorden die graag. Voor praktische vragen kunt u terecht bij veel gestelde vragen of praktische informatie.

Stel een vraag

Hoofdpijn bij studeren overwerk

 

Stress bij kantoorwerk en overspannenheid

 

 

Spanning druk gejaagdheid

Samen leren fietsen

Leren fietsen is motoriek stimuleren en meters maken!

Om een goede fietser te worden heb je 10.000 uren nodig In een artikel in de ANWB Kampioen (april 2022 (3), 19): Kinderen …

inrichting thuiswerk plek

We mogen weer naar kantoor!

… maar we zullen ook nog een deel vanuit huis blijven werken. Na een hele lange periode met alleen thuiswerken, ziet …

Schrijfvaardigheid verbeteren

Beter leren schrijven

Schrijfvaardigheid gaat achteruit Kinderen gaan steeds slechter schrijven. In het AD is te lezen dat de schrijfvaardigheid …