Blog

Wij houden u op de hoogte met actueel nieuws, interessante artikelen en leerzame filmpjes

Samen leren fietsen

Leren fietsen is motoriek stimuleren en meters maken!

Om een goede fietser te worden heb je 10.000 uren nodig

In een artikel in de ANWB Kampioen (april 2022 (3), 19): Kinderen leren fietsen: loslaten en meters maken! wordt beschreven dat ouders het eng vinden om hun kinderen te laten fietsen in het verkeer. Het gevolg hiervan is dat kinderen steeds later leren hoe ze moeten fietsen en veel minder fietsen. En wie weinig fietst, wordt een slechte fietser.

Terwijl het juist belangrijk is om meters te maken en veel te oefenen! Hoewel ouders het eng vinden om hun kinderen in het verkeer te laten fietsen, zijn er zelfs in een drukke stad rustige straatjes te vinden. Het is beter om eerst de motorische vaardigheden te oefenen en daarna pas het verkeer in te gaan.

Goed fietsen is net als zwemmen

Goed kunnen fietsen gaat vaak gelijk op gaat met goed kunnen zwemmen. Voor beide activiteiten zijn veel van dezelfde skills nodig.

  • Een kind moet leren om tegelijkertijd verschillende bewegingen uit te kunnen voeren met armen en benen en dat is een kunst.
  • Daarnaast moet een kind leren om zijn hoofd- en armbewegingen ook nog los van elkaar uit te voeren. In het eerste begin van leren fietsen stuurt een kind vaak naar de kant waar hij naar kijkt. Bij zwemmen moeten ze leren om bijvoorbeeld bij borstcrawl hun hoofd te draaien tijdens een slag en dan pas te ademen, anders slikken ze water in. Hierbij moet de arm ook nog goed gestrekt worden anders zwemmen ze niet rechtdoor.
  • Zowel op de fiets als in het water is op tijd een beweging corrigeren/ balans houden van belang.

Zowel voor fietsen als zwemmen helpt het om te oefenen. In de coronatijd zijn de wachtlijsten voor zwemles toegenomen en bleken veel kinderen die wel al bezig waren met zwemles, veel zwemvaardigheden verleerd te zijn. Daarom duurt het langer voor een kind op mag voor zijn diploma en worden de wachtlijsten langer. Veel kinderen vinden zwemles steeds minder leuk worden als ze niet snel (een badje) vooruit gaan. Het helpt echt om voor het ondersteunen van de zwemles aan de slag te gaan met fietsen. Zowel voor fietsen als voor zwemmen geldt dat het belangrijk is om meters te maken en veel te oefenen. Als een kind de motorische basisvaardigheden heeft om goed te kunnen fietsen en zwemmen, heeft het tijd om ook nog te kunnen reageren op zijn omgeving en de verkeerssituatie.

Hoe kan kinderoefentherapie helpen?

Kinderoefentherapie kan het aanleren van de motorische vaardigheden ondersteunen. Op het moment dat een kind veel moeite blijft hebben met het aanleren van zwemmen en/ of fietsen kan kinderoefentherapie helpen. Vanuit een goede basis kan gewerkt worden aan het leren uitvoeren van samengestelde bewegingen en het loskoppelen van arm- en hoofdbewegingen. Maar het probleem kan ook op een ander vlak liggen. Zo kan het zijn dat kinderen bij het fietsen veel moeite heeft met het bewaren van hun evenwicht. Als ze steeds net te laat reageren met corrigeren van hun balans, vallen ze snel en is de lol van het leren fietsen snel verdwenen. Bij zwemmen zie ik geregeld kinderen die moeite hebben met het oprichten/ opstrekken van hun rug en hoofd. Zoals bijvoorbeeld bij schoolslag zinken de benen dan te veel naar beneden. Ze liggen niet plat genoeg in het water en komen moeizaam vooruit. Daarnaast kan dit ook problemen geven met het leren duiken. Bij zwemmen geldt ook weer als het te lang duurt, neemt de motivatie vaak snel af. Dus bij zwemmen en fietsen geldt meters maken en als vooruitgang dan toch nog stagneert, hulp vragen.

Meer weten?

Heeft uw kind problemen met fietsen en heeft u hier vragen over? U kunt mij voor vragen altijd bellen of mailen.

Oefentherapeut Barbara Prud'homme van Reine

Barbara Prud’homme van Reine,

Kinderoefentherapeut.

 

Stel een vraag

 

Kinderoefentherapie
inrichting thuiswerk plek

We mogen weer naar kantoor!

… maar we zullen ook nog een deel vanuit huis blijven werken.

Na een hele lange periode met alleen thuiswerken, ziet het eruit dat er weer ook op kantoor gewerkt mag worden. Veel fulltimers verwachten dat ze 2 a 3 dagen naar kantoor zullen gaan en de rest vanuit huis blijven werken. Werkgevers spelen hierop in door minder werkplekken ter beschikking te stellen. Werknemers zullen vaker dan voorheen een werkplek moeten delen. Dit is een tendens die al langer bezig is, de flex-plek.

De flexplek

Meestal bestaat een flexplek uit een goede bureaustoel, een in hoogte verstelbaar bureau en een los beeldscherm. Werknemers sluiten hier hun laptop op aan en soms ook een los toetsenbord en muis. Klinkt goed, maar vaak nemen werknemers niet de tijd om elke keer weer hun werkplek goed in te richten. Ze laten stoel, bureau en beeldscherm staan, zoals een collega het heeft achter gelaten, en dat kan klachten opleveren. Advies: neem één keer goed de tijd om alles goed in te stellen, noteer hoogtes en instellingen. Op kantoor is vaak wel iemand die weet hoe alles te verstellen is, maar neem één keer de tijd! De volgende keer dat je op kantoor komt, pak je de aantekeningen erbij en heb je snel alles ingericht. Eerst je plek inrichten en dan pas beginnen met werken.

De thuiswerkplek

Gedurende de vele Lock downs hebben verschillende werknemers, mede gestimuleerd door hun werkgevers, een goede thuiswerkplek samengesteld. Maar nog altijd zit een deel van de werknemers thuis aan de eettafel achter een laptop te werken. Soms is met simpele aanpassingen deze thuiswerkplek te verbeteren. Ook hier geldt neem er een keer goed de tijd voor.

Hulp bij het inrichten van de thuiswerkplek

Als het goed instellen van een werkplek op kantoor of thuis niet lukt, kunnen wij hierbij helpen. Binnen Leiden komen we graag langs en anders kunnen we aan de hand van foto’s of via video-bellen adviezen geven.

Meer weten? Je kunt voor vragen altijd bellen of mailen.

 

 

Stel een vraag

 

Arbeidsgerelateerde klachten

 

Foto: @SmitBruins via Twenty20.

Schrijfvaardigheid verbeteren

Beter leren schrijven

Schrijfvaardigheid gaat achteruit

Kinderen gaan steeds slechter schrijven. In het AD is te lezen dat de schrijfvaardigheid van kinderen zelfs ‘achteruit holt’:

Ruim 30 procent van de basisschoolleerlingen heeft moeite met leren schrijven. Aan het einde van groep 4 heeft bijna de helft van de leerlingen een slecht of onleesbaar handschrift.” (1)

Waarom is goed kunnen schrijven eigenlijk belangrijk? Schrijven is een belangrijke basisvaardigheid voor elk kind. Schrijven activeert de hersengebieden die worden gebruikt bij lezen. Dit geeft andere effecten dan typen: met de pen schrijven kinderen namelijk sneller langere teksten en maken ze meer volledige zinnen. Daarnaast stimuleert schrijven ook de fijne motoriek. Maar leren schrijven vraagt motorische training  Lees meer

week van de oefentherapie houdingscheck

Week van de oefentherapie 9-15 oktober 2017

Doe een gratis houdingscheck

Vaak spreken wij mensen die zich afvragen of zij een goede houding hebben en of zij deze kunnen veranderen. Zij willen hun houding graag verbeteren ter preventie, een beter voorkomen krijgen of juist omdat zij klachten hebben. Als oefentherapeuten Mensendieck zijn wij goed in staat om daarbij te helpen als deskundigen op het gebied van houdings- en bewegingstherapie.

Maar, niet iedereen is bekend met onze therapie of vindt de drempel om naar de oefentherapeut te komen nog te hoog. Om met oefentherapie Mensendieck kennis te maken bieden wij u een gratis houdingscheck.

Lees meer

chronische pijnklachten nek en schouder

Pijn begrijpen in minder dan 5 minuten

Onbegrip

Chronische pijnklachten zijn pijnklachten van het bewegingsapparaat die 3 maanden bestaan en waar geen onderliggende oorzaak voor te vinden is. Het vervelende is dat je van deze klachten veel last kunt hebben, maar dat het steeds maar onduidelijk blijft wat er met je aan de hand is. Op den duur kun je je daardoor steeds onzekerder voelen en het gevoel krijgen dat je stress of iets 'psychisch' wordt opgedrongen. Het zit in je hoofd of je stelt je aan. Vaak is dit niet begrijpen van wat er met je aan de hand is en geen duidelijk verhaal krijgen, iets wat mensen met chronische pijnklachten het moeilijkst vinden.

Dat je zenuwstelsel de pijn kan 'leren' is een ingewikkeld en complex mechanisme. Er is veel onderzoek gedaan de afgelopen jaren naar chronische pijn en het beeld van wat er aan de hand is bij wordt steeds beter in kaart gebracht. Juist bij chronische pijnklachten - of ook wel SOLK-klachten genoemd op dit moment - kan de relatie met wat de aanleiding van de klachten gaf eigenlijk verdwijnen. Je blijft met de gevolgen zitten, een grotere gevoeligheid voor pijn, en de gevolgen van de beperkingen, minder bewegen of minder activiteit, kan weer zorgen voor meer pijn, meer vermoeidheid. Daarbij kan onzekerheid mee gaan spelen, frustratie of irritatie wat je niet kunt of zorgen over de toekomst en of je nog kunt blijven functioneren. Een vicieuze cirkel ontstaat waarbij de pijn, inactiviteit, vermoeidheid en stress (frustratie) elkaar versterken. Hoe kom je hier uit?

Pijn begrijpen

Het werkingsmechanisme van pijn is nogal complex. Hoe werkt het en wat zijn de gevolgen voor het lichaam en het functioneren? Dit mooie filmpje van de Australische chronische pijn vereniging tekent in ongeveer 5 minuten uit wat chronische pijn is en hoe je er mee om kunt gaan.

Lees meer

Denk om je houding – app

Het aanleren van een betere houding is vaak eenvoudiger dan het volhouden ervan. Soms vergeet je aan je houding te denken, omdat je zo geconcentreerd aan het werk bent of gewoon met andere dingen bezig bent.

Voor wie dit probleem herkent, is een herinnerings-app een handig hulpmiddel. Dit is een app die je steeds een reminder stuurt om te checken hoe je houding is op dat moment.

Lees meer

Gevolgen van zitten op wervelkolom

Wat zitten met de kinderrug doet

De Gameboyrug

Kinderen zitten steeds meer achter hun computer, notebook en mobiele telefoon. Maar wat is het gevolg daarvan voor de rug en de houding? Het beoordelen en aanleren van een goede houding is al lang het vak van oefentherapeuten Mensendieck en Cesar. In het artikel "Wat zitten met de kinderrug doet" van PJM van Loon, RHGP van Erve en RAB Oostendorp wordt ingegaan op de gevolgen op de gezondheid van deze problematiek en een oproep voor het verbeteren van houding en meer bewegen!

Lees meer

Kantoorhouding

Zithouding en beweging op werk is belangrijk

Steeds meer worden de nadelen van een ongunstige zithouding bij computerwerk duidelijk, maar ook de nadelen van het lange stilzitten. Een goede zithouding kan preventief werken en veel ongemak en pijn verminderen. Daarbij is het belangrijk om zoveel mogelijk te bewegen ....

Hier een leuk (Engelstalig) filmpje over een goede houding op het kantoor en de mogelijkheden tot bewegen die je kunt benutten.

Ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew of ook Spondylitis Ankylopoetica is een aandoening die ontstekingen vooral aan de wervelkolom en het bekken veroorzaakt met als gevolg daarvan pijnlijke spieren en stijve gewrichten. Het is een aandoening waarbij een goede houding en het dagelijks doen van oefeningen van belang zijn.

Lees meer

Dystonie en dans

Als oefentherapeuten proberen wij met oefeningen mensen te helpen met het beter integreren van gezonde houdingen en bewegingen in hun dagelijks leven. Die oefeningen kunnen heel divers zijn, zoals spierversterkende-, mobiliserende- oefeningen of rekoefeningen. Maar sommige aandoeningen vragen een heel andere aanpak.

Wat als het probleem in de 'aansturing' zelf zit? Hoe en wat kun je dan trainen?

Lees meer

Samen leren fietsen

Leren fietsen is motoriek stimuleren en meters maken!

Om een goede fietser te worden heb je 10.000 uren nodig In een artikel in de ANWB Kampioen (april 2022 (3), 19): Kinderen …

inrichting thuiswerk plek

We mogen weer naar kantoor!

… maar we zullen ook nog een deel vanuit huis blijven werken. Na een hele lange periode met alleen thuiswerken, ziet …

Schrijfvaardigheid verbeteren

Beter leren schrijven

Schrijfvaardigheid gaat achteruit Kinderen gaan steeds slechter schrijven. In het AD is te lezen dat de schrijfvaardigheid …