Blog

Wij houden u op de hoogte met actueel nieuws, interessante artikelen en leerzame filmpjes

Schrijfvaardigheid verbeteren

Beter leren schrijven

Schrijfvaardigheid gaat achteruit

Kinderen gaan steeds slechter schrijven. In het AD is te lezen dat de schrijfvaardigheid van kinderen zelfs ‘achteruit holt’:

Ruim 30 procent van de basisschoolleerlingen heeft moeite met leren schrijven. Aan het einde van groep 4 heeft bijna de helft van de leerlingen een slecht of onleesbaar handschrift.” (1)

Waarom is goed kunnen schrijven eigenlijk belangrijk? Schrijven is een belangrijke basisvaardigheid voor elk kind. Schrijven activeert de hersengebieden die worden gebruikt bij lezen. Dit geeft andere effecten dan typen: met de pen schrijven kinderen namelijk sneller langere teksten en maken ze meer volledige zinnen. Daarnaast stimuleert schrijven ook de fijne motoriek. Maar leren schrijven vraagt motorische training  Lees meer

week van de oefentherapie houdingscheck

Week van de oefentherapie 9-15 oktober 2017

Doe een gratis houdingscheck

Vaak spreken wij mensen die zich afvragen of zij een goede houding hebben en of zij deze kunnen veranderen. Zij willen hun houding graag verbeteren ter preventie, een beter voorkomen krijgen of juist omdat zij klachten hebben. Als oefentherapeuten Mensendieck zijn wij goed in staat om daarbij te helpen als deskundigen op het gebied van houdings- en bewegingstherapie.

Maar, niet iedereen is bekend met onze therapie of vindt de drempel om naar de oefentherapeut te komen nog te hoog. Om met oefentherapie Mensendieck kennis te maken bieden wij u een gratis houdingscheck.

Lees meer

chronische pijnklachten nek en schouder

Pijn begrijpen in minder dan 5 minuten

Onbegrip

Chronische pijnklachten zijn pijnklachten van het bewegingsapparaat die 3 maanden bestaan en waar geen onderliggende oorzaak voor te vinden is. Het vervelende is dat je van deze klachten veel last kunt hebben, maar dat het steeds maar onduidelijk blijft wat er met je aan de hand is. Op den duur kun je je daardoor steeds onzekerder voelen en het gevoel krijgen dat je stress of iets 'psychisch' wordt opgedrongen. Het zit in je hoofd of je stelt je aan. Vaak is dit niet begrijpen van wat er met je aan de hand is en geen duidelijk verhaal krijgen, iets wat mensen met chronische pijnklachten het moeilijkst vinden.

Dat je zenuwstelsel de pijn kan 'leren' is een ingewikkeld en complex mechanisme. Er is veel onderzoek gedaan de afgelopen jaren naar chronische pijn en het beeld van wat er aan de hand is bij wordt steeds beter in kaart gebracht. Juist bij chronische pijnklachten - of ook wel SOLK-klachten genoemd op dit moment - kan de relatie met wat de aanleiding van de klachten gaf eigenlijk verdwijnen. Je blijft met de gevolgen zitten, een grotere gevoeligheid voor pijn, en de gevolgen van de beperkingen, minder bewegen of minder activiteit, kan weer zorgen voor meer pijn, meer vermoeidheid. Daarbij kan onzekerheid mee gaan spelen, frustratie of irritatie wat je niet kunt of zorgen over de toekomst en of je nog kunt blijven functioneren. Een vicieuze cirkel ontstaat waarbij de pijn, inactiviteit, vermoeidheid en stress (frustratie) elkaar versterken. Hoe kom je hier uit?

Pijn begrijpen

Het werkingsmechanisme van pijn is nogal complex. Hoe werkt het en wat zijn de gevolgen voor het lichaam en het functioneren? Dit mooie filmpje van de Australische chronische pijn vereniging tekent in ongeveer 5 minuten uit wat chronische pijn is en hoe je er mee om kunt gaan.

Lees meer

Denk om je houding – app

Het aanleren van een betere houding is vaak eenvoudiger dan het volhouden ervan. Soms vergeet je aan je houding te denken, omdat je zo geconcentreerd aan het werk bent of gewoon met andere dingen bezig bent.

Voor wie dit probleem herkent, is een herinnerings-app een handig hulpmiddel. Dit is een app die je steeds een reminder stuurt om te checken hoe je houding is op dat moment.

Lees meer

Gevolgen van zitten op wervelkolom

Wat zitten met de kinderrug doet

De Gameboyrug

Kinderen zitten steeds meer achter hun computer, notebook en mobiele telefoon. Maar wat is het gevolg daarvan voor de rug en de houding? Het beoordelen en aanleren van een goede houding is al lang het vak van oefentherapeuten Mensendieck en Cesar. In het artikel "Wat zitten met de kinderrug doet" van PJM van Loon, RHGP van Erve en RAB Oostendorp wordt ingegaan op de gevolgen op de gezondheid van deze problematiek en een oproep voor het verbeteren van houding en meer bewegen!

Lees meer

Kantoorhouding

Zithouding en beweging op werk is belangrijk

Steeds meer worden de nadelen van een ongunstige zithouding bij computerwerk duidelijk, maar ook de nadelen van het lange stilzitten. Een goede zithouding kan preventief werken en veel ongemak en pijn verminderen. Daarbij is het belangrijk om zoveel mogelijk te bewegen ....

Hier een leuk (Engelstalig) filmpje over een goede houding op het kantoor en de mogelijkheden tot bewegen die je kunt benutten.

Ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew of ook Spondylitis Ankylopoetica is een aandoening die ontstekingen vooral aan de wervelkolom en het bekken veroorzaakt met als gevolg daarvan pijnlijke spieren en stijve gewrichten. Het is een aandoening waarbij een goede houding en het dagelijks doen van oefeningen van belang zijn.

Lees meer

Dystonie en dans

Als oefentherapeuten proberen wij met oefeningen mensen te helpen met het beter integreren van gezonde houdingen en bewegingen in hun dagelijks leven. Die oefeningen kunnen heel divers zijn, zoals spierversterkende-, mobiliserende- oefeningen of rekoefeningen. Maar sommige aandoeningen vragen een heel andere aanpak.

Wat als het probleem in de 'aansturing' zelf zit? Hoe en wat kun je dan trainen?

Lees meer

Schrijfvaardigheid verbeteren

Beter leren schrijven

Schrijfvaardigheid gaat achteruit Kinderen gaan steeds slechter schrijven. In het AD is te lezen dat de schrijfvaardigheid …

week van de oefentherapie houdingscheck

Week van de oefentherapie 9-15 oktober 2017

Doe een gratis houdingscheck Vaak spreken wij mensen die zich afvragen of zij een goede houding hebben en of zij deze kunnen …

chronische pijnklachten nek en schouder

Pijn begrijpen in minder dan 5 minuten

Onbegrip Chronische pijnklachten zijn pijnklachten van het bewegingsapparaat die 3 maanden bestaan en waar geen onderliggende …