Blog

Wij houden u op de hoogte met actueel nieuws, interessante artikelen en leerzame filmpjes

Samen leren fietsen

Leren fietsen is motoriek stimuleren en meters maken!

Om een goede fietser te worden heb je 10.000 uren nodig

In een artikel in de ANWB Kampioen (april 2022 (3), 19): Kinderen leren fietsen: loslaten en meters maken! wordt beschreven dat ouders het eng vinden om hun kinderen te laten fietsen in het verkeer. Het gevolg hiervan is dat kinderen steeds later leren hoe ze moeten fietsen en veel minder fietsen. En wie weinig fietst, wordt een slechte fietser.

Terwijl het juist belangrijk is om meters te maken en veel te oefenen! Hoewel ouders het eng vinden om hun kinderen in het verkeer te laten fietsen, zijn er zelfs in een drukke stad rustige straatjes te vinden. Het is beter om eerst de motorische vaardigheden te oefenen en daarna pas het verkeer in te gaan.

Goed fietsen is net als zwemmen

Goed kunnen fietsen gaat vaak gelijk op gaat met goed kunnen zwemmen. Voor beide activiteiten zijn veel van dezelfde skills nodig.

  • Een kind moet leren om tegelijkertijd verschillende bewegingen uit te kunnen voeren met armen en benen en dat is een kunst.
  • Daarnaast moet een kind leren om zijn hoofd- en armbewegingen ook nog los van elkaar uit te voeren. In het eerste begin van leren fietsen stuurt een kind vaak naar de kant waar hij naar kijkt. Bij zwemmen moeten ze leren om bijvoorbeeld bij borstcrawl hun hoofd te draaien tijdens een slag en dan pas te ademen, anders slikken ze water in. Hierbij moet de arm ook nog goed gestrekt worden anders zwemmen ze niet rechtdoor.
  • Zowel op de fiets als in het water is op tijd een beweging corrigeren/ balans houden van belang.

Zowel voor fietsen als zwemmen helpt het om te oefenen. In de coronatijd zijn de wachtlijsten voor zwemles toegenomen en bleken veel kinderen die wel al bezig waren met zwemles, veel zwemvaardigheden verleerd te zijn. Daarom duurt het langer voor een kind op mag voor zijn diploma en worden de wachtlijsten langer. Veel kinderen vinden zwemles steeds minder leuk worden als ze niet snel (een badje) vooruit gaan. Het helpt echt om voor het ondersteunen van de zwemles aan de slag te gaan met fietsen. Zowel voor fietsen als voor zwemmen geldt dat het belangrijk is om meters te maken en veel te oefenen. Als een kind de motorische basisvaardigheden heeft om goed te kunnen fietsen en zwemmen, heeft het tijd om ook nog te kunnen reageren op zijn omgeving en de verkeerssituatie.

Hoe kan kinderoefentherapie helpen?

Kinderoefentherapie kan het aanleren van de motorische vaardigheden ondersteunen. Op het moment dat een kind veel moeite blijft hebben met het aanleren van zwemmen en/ of fietsen kan kinderoefentherapie helpen. Vanuit een goede basis kan gewerkt worden aan het leren uitvoeren van samengestelde bewegingen en het loskoppelen van arm- en hoofdbewegingen. Maar het probleem kan ook op een ander vlak liggen. Zo kan het zijn dat kinderen bij het fietsen veel moeite heeft met het bewaren van hun evenwicht. Als ze steeds net te laat reageren met corrigeren van hun balans, vallen ze snel en is de lol van het leren fietsen snel verdwenen. Bij zwemmen zie ik geregeld kinderen die moeite hebben met het oprichten/ opstrekken van hun rug en hoofd. Zoals bijvoorbeeld bij schoolslag zinken de benen dan te veel naar beneden. Ze liggen niet plat genoeg in het water en komen moeizaam vooruit. Daarnaast kan dit ook problemen geven met het leren duiken. Bij zwemmen geldt ook weer als het te lang duurt, neemt de motivatie vaak snel af. Dus bij zwemmen en fietsen geldt meters maken en als vooruitgang dan toch nog stagneert, hulp vragen.

Meer weten?

Heeft uw kind problemen met fietsen en heeft u hier vragen over? U kunt mij voor vragen altijd bellen of mailen.

Oefentherapeut Barbara Prud'homme van Reine

Barbara Prud’homme van Reine,

Kinderoefentherapeut.

 

Stel een vraag

 

Kinderoefentherapie

Schrijf een reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Samen leren fietsen

Leren fietsen is motoriek stimuleren en meters maken!

Om een goede fietser te worden heb je 10.000 uren nodig In een artikel in de ANWB Kampioen (april 2022 (3), 19): Kinderen …

inrichting thuiswerk plek

We mogen weer naar kantoor!

… maar we zullen ook nog een deel vanuit huis blijven werken. Na een hele lange periode met alleen thuiswerken, ziet …

Schrijfvaardigheid verbeteren

Beter leren schrijven

Schrijfvaardigheid gaat achteruit Kinderen gaan steeds slechter schrijven. In het AD is te lezen dat de schrijfvaardigheid …