Heeft u een vraag?
Heeft u een vraag over de behandeling, over de vergoeding van de verzekeraar of een meer praktische vraag? Hieronder staan een aantal van de veel gestelde vragen (FAQ's) waarop u snel een antwoord kunt vinden.
Wij beginnen de behandeling met een vraaggesprek over uw klachten. Daarin proberen wij een duidelijk beeld te krijgen van uw houding en beweging gedurende de dag in uw werk, dagelijkse bezigheden, sport en hobby’s. Na het vraaggesprek wordt vervolgens vaak een lichamelijk onderzoek gedaan om te zien hoe uw houding is, maar bijvoorbeeld ook om na te gaan wat de beweeglijkheid en/of wat de bouw van uw wervelkolom is. Aan de hand van deze gegevens brengen wij in kaart wat uw dagelijkse lichamelijke (over)belasting is en op welke manier een behandeling het meest zinvol is.
Anamnese en onderzoek vinden vaak plaats in de eerste behandeling, soms vraagt dit iets meer tijd. Wij stellen daarna in overleg met u het verloop van de verdere behandeling vast. Daarbij houden wij rekening met uw wensen of wat u met de behandeling wenst te bereiken. We stellen een behandelplan op en nemen dit plan met u door.
Bij de behandeling met psychosomatische oefentherapie of kinderoefentherapie is er vaak bij aanvang van de behandeling meer tijd nodig om de problemen in kaart te krijgen middels een uitgebreide anamnese en het afnemen van vragenlijsten. Bij psychosomatische oefentherapie ligt er minder nadruk op het lichamelijk onderzoek, bij kinderoefentherapie worden tijdens het lichamelijk onderzoek ook testen afgenomen.
Oefentherapie Mensendieck is geschikt voor mensen met specifieke klachten aan het bewegingsapparaat, maar ook voor wie klachten wil voorkomen. In het geval van klachten kunnen dit houdingsafhankelijke overbelastingsklachten zijn of meer specifieke klachten die voortkomen uit neurologische of orthopedische aandoeningen, reumatische pijn aan spieren en gewrichten, stoornissen in de ademhaling of de bloedsomloop, spanningsgerelateerde klachten, hoofdpijn, pijn aan nek, rug en schouders en arbeidsgerelateerde klachten. Maar oefentherapie Mensendieck is ook bedoeld voor risicogroepen. Dit zijn mensen met een verhoogde kans om klachten of problemen van het bewegingsapparaat te ontwikkelen. Vrouwen die zwanger zijn, kinderen of volwassenen met houdingsafwijkingen, mensen die fysiek zwaar werk verrichten, ouderen, musici, enzovoort. De behandeling richt zich dan op het voorkomen van klachten.
Ook kunt u bij ons terecht voor de behandeling van chronische pijn klachten, psychosomatische klachten en senso-motorische problemen bij kinderen.
In het menu vindt u onder behandeling al onze behandelmogelijkheden.
Een beperkt aantal behandelingen valt onder de basisverzekering (verplichte verzekering). Onder de 18 jaar worden 18 behandelingen vergoed bij niet-chronische klachten en worden alle behandelingen vergoed bij een chronische indicatie. Boven de 18 jaar worden in 2017 de behandelingen vanaf de 21e behandeling vergoed bij een chronische indicatie.
In de huidige wetgeving vallen de vergoedingen voor niet-chronische klachten vanaf 18 jaar onder de aanvullende verzekering (vrijwillige verzekering) en de eerste 20 behandelingen bij een chronische indicatie. Ook de vergoeding na 18 behandelingen voor kinderen onder de 18 jaar komt uit de aanvullende verzekering. Om voor vergoeding van deze behandelingen in aanmerking te komen, dient u aanvullend verzekerd te zijn. Het aantal behandelingen dat u vergoed krijgt, is afhankelijk van de hoogte van uw aanvullende verzekering.
Kijk hier voor meer informatie over de vergoedingen en de chronische lijst.
De eerste 18 behandelingen voor kinderoefentherapie worden vergoed uit de basisverzekering, daarna komt de vergoeding uit de aanvullende verzekering. Het aantal behandelingen dat vergoed wordt uit de aanvullende verzekering is afhankelijk van het pakket dat u heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar.
De behandelingen voor kinderoefentherapie komen niet ten koste van het eigen risico.
Meer informatie kunt u vinden onder vergoedingen verzekeraar.
De vergoeding voor psychosomatische oefentherapie komt voor personen boven de 18 jaar uit de aanvullende verzekering. Het aantal behandelingen dat u vergoed krijgt, is afhankelijk van het pakket dat u heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar.
Behandelingen uit de aanvullende verzekering gaan niet ten koste van het eigen risico.
Meer informatie kunt u vinden onder vergoedingen verzekeraar.
De vergoeding voor slaapoefentherapie komt voor personen boven de 18 jaar uit de aanvullende verzekering voor oefentherapie Mensendieck. Het aantal behandelingen dat u vergoed krijgt, is afhankelijk van het pakket dat u heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar.
Behandelingen uit de aanvullende verzekering gaan niet ten koste van het eigen risico.
Meer informatie kunt u vinden onder vergoedingen verzekeraar.
Wij hebben met alle zorgverzekeraars een contract.
Kijk hier als u dit wilt nagaan.
Oefentherapie Mensendieck is direct toegankelijk, dit betekent dat u geen verwijzing nodig heeft van de huisarts of de specialist. Komt u zonder verwijzing dan nemen wij eerst een korte screening af om te bepalen of u bij ons aan het goede adres bent. Bij twijfel raden wij u aan altijd eerst naar de huisarts te gaan.
Lukt het niet om naar de praktijk toe te komen in verband met uw klachten, dan bestaat er ook de mogelijkheid om aan huis behandeld te worden.
Voor de intake is het nodig dat u een wettelijk identiteitsdocument en uw zorgverzekeringspas meeneemt. Heeft u van uw huisarts of specialist een verwijzing gekregen, neemt u deze dan ook mee. Wij hebben deze voor onze administratie nodig en hoeven dan geen screening meer af te nemen.
Om uw houding en beweging te kunnen zien, kunt u gevraagd worden om in ondergoed, zwemkleding of een sportbroekje te oefenen.
Het is prettig als u een eigen handdoek meebrengt, waar u op kunt liggen of zitten tijdens het oefenen.
Het is niet goed mogelijk van te voren vast te stellen hoeveel behandelingen nodig zijn voor uw klacht of diagnose. Wel kunt u er van uitgaan dat meer eenvoudige klachten in korte tijd te behandelen zijn, terwijl meer complexe of chronische aandoeningen meer behandelingen nodig hebben. Het aantal behandelingen kan in het eerste geval rond de 5 of 6 liggen en in het laatste geval oplopen tot meer dan 18. Het gemiddelde ligt rond de 9 behandelingen en in dit aantal behandelingen kan een oefentherapeut veel samen met u doen. Bij een chronische indicatie (zoals Multiple Sclerose of de ziekte van Parkinson) worden ook meer behandelingen vergoed (zie ook ‘vergoedingen verzekeraar‘ op onze site).
U kunt altijd vragen naar het aantal behandelingen dat nodig is of afstemmen hoeveel behandelingen u voldoende vindt.
In onze praktijk behandelen wij vanaf de leeftijd van 4 jaar (dit is de leeftijd dat een kind een opdracht kan begrijpen en uitvoeren). Verder is oefentherapie Mensendieck niet aan een bepaalde leeftijd gebonden.
U denkt misschien dat u niets meer aan uw klachten of houding kunt doen vanwege uw leeftijd. Maar het is altijd mogelijk om te oefenen of om iets aan uw houding te doen. Een oefentherapeut past de behandeling op u aan.
Wij behandelen op afspraak. U kunt telefonisch contact met ons opnemen (071-514 9835 of 06-3659 1688) om een afspraak te maken. Krijgt u ons niet direct aan de lijn, dan kunt u een bericht inspreken met vermelding van uw telefoonnummer. Wij proberen altijd binnen een werkdag terug te bellen. Wij streven ernaar u een afspraak te geven op zo kort mogelijke termijn, in ieder geval binnen een week.
U kunt ons ook eerst mailen als u nog vragen heeft.
Binnen Leiden kunnen wij uw werkplek komen bekijken en u adviezen geven. Een andere mogelijkheid is om foto’s mee te nemen van uw werkplek. Wij kunnen dan op basis daarvan adviezen geven.
U kunt de praktijk bereiken door aan het einde van de Doezastraat net voor de Witte Singel rechtsaf te slaan. Komt u vanaf het Rapenburg loop dan via de Kaiserstraat en sla linksaf.
De Boisotkade ligt parallel aan de Witte Singel, maar aan de overzijde van het water. De praktijk vindt u naast café Babbels en dicht bij het Erfgoed Leiden en Omstreken (Archiefgebouw). Op hetzelfde adres is praktijk Boisotkade, een fysio- en manuele therapie praktijk, en een haptonomie praktijk gevestigd.
Kijk voor een kaart op onze contact pagina of vraag een routebeschrijving naar onze praktijk op bij Google maps
Rondom de praktijk zijn betaald parkeren zones. Er verschillende zones waarvoor verschillende tarieven en tijden gelden. Het centrum is zone A, maar vanaf de Witte Singel is het zone B1. In zone B2 geldt het laagste tarief: dit is bijvoorbeeld de Teldersekade of de Smederijstraat. Als u via de Rijn en Schiekade naar de Jan van Goyenkade loopt, bent u in 10-15 minuten in de praktijk (klik hier voor de looproute).
Hier vindt u een kaart met de parkeerzones in Leiden.
Voor de praktijk is een invalidenparkeerplaats.
Niet gevonden waar u naar op zoek bent?
Stel een vraag