Vergoedingen verzekeraar

Welke behandelingen komen voor vergoeding in aanmerking?

Basisverzekering (verplicht)

 

Een beperkt aantal behandelingen valt onder de basisverzekering:

  • Onder de 18 jaar worden 18 behandelingen vergoed.
  • Onder de 18 jaar worden bij een chronische indicatie alle behandelingen vergoed uit de basisverzekering.
  • Vanaf 18 jaar geldt bij een chronische indicatie dat de behandelingen in 2016 vanaf de 21e behandeling vergoed worden.

 

N.B. Het verplichte eigen risico is gekoppeld aan basisverzekering en niet aan aanvullende verzekering.

 

 Aanvullende verzekering (vrijwillig)

 

De volgende behandelingen vallen onder de aanvullende verzekering:

  • Onder de 18 jaar komt de vergoeding na 18 behandelingen uit de aanvullende verzekering.
  • Vanaf 18 jaar vallen de vergoedingen voor niet-chronische indicaties (diagnoses die niet voorkomen op de chronische lijst) onder de aanvullende verzekering.
  • Vanaf 18 jaar komen de eerste 20 behandelingen bij een chronische indicatie uit de aanvullende verzekering.

Om voor vergoeding van deze behandelingen in aanmerking te komen, dient u aanvullend verzekerd te zijn. Het is dus belangrijk te weten hoe u verzekerd bent! Controleer altijd zelf hoe uw zorgverzekeraar oefentherapie vergoedt.

 

De behandelingen uit de aanvullende verzekering hebben geen betrekking op het verplichte eigen risico.

Terzijde

Chronische indicatie

Een chronische indicatie is een aandoening die voorkomt op de chronische lijst. Kijk hier welke aandoeningen op de chronische lijst staan ( chronische lijst).

Heeft u een chronische aandoening, die op de chronische lijst staat en heeft u in het voorafgaande jaar voor deze zelfde aandoening al meer dan 20 behandelingen vergoed gekregen, dan hoeft u in het nieuwe jaar geen behandelingen uit uw aanvullende verzekering te gebruiken of zelf te betalen. Heeft u in het voorafgaande jaar minder dan 20 behandelingen vergoed gekregen, dan wordt er in het nieuwe jaar 'doorgeteld' en krijgt u vanaf de 21e behandeling de behandeling vergoed.

Wat krijgt u vergoed uit de aanvullende verzekering?

Het aantal behandelingen dat u vergoed krijgt, is afhankelijk van de hoogte van uw aanvullende verzekering. Dit kunt u het beste nagaan in uw eigen polis of hierover contact opnemen met uw verzekering. U kunt op de website van onze beroepsvereniging ( VvOCM) kijken voor meer informatie of direct per verzekering / aanvullende polis nakijken hoeveel behandelingen u vergoed krijgt op de site van  ( Independer).

Voor sommige verzekeringen vallen alle paramedische behandelingen onder één noemer, voor andere staan de vergoedingen voor bijvoorbeeld fysiotherapie en oefentherapie Mensendieck los van elkaar. Om een voorbeeld te geven: in Leiden bij Z&Z krijgt u bij de meeste varianten van de aanvullende verzekering een aantal behandelingen oefentherapie vergoed en dit staat geheel los van het aantal behandelingen fysiotherapie dat u in een jaar vergoed krijgt. Bij bijvoorbeeld CZ of VGZ krijgt u een maximum bedrag vergoed per jaar voor alle paramedische behandelingen (samen) die u ondergaat.

Samen leren fietsen

Leren fietsen is motoriek stimuleren en meters maken!

Om een goede fietser te worden heb je 10.000 uren nodig In een artikel in de ANWB Kampioen (april 2022 (3), 19): Kinderen …

inrichting thuiswerk plek

We mogen weer naar kantoor!

… maar we zullen ook nog een deel vanuit huis blijven werken. Na een hele lange periode met alleen thuiswerken, ziet …

Schrijfvaardigheid verbeteren

Beter leren schrijven

Schrijfvaardigheid gaat achteruit Kinderen gaan steeds slechter schrijven. In het AD is te lezen dat de schrijfvaardigheid …